Stoppen met roken: een tijdlijn

Article banner

Of je laatste sigaret nu uren of dagen geleden is, hou het vol! De voordelen van stoppen met roken merk je 20 minuten na je laatste sigaret al en ze houden aan tijdens de weken, maanden en jaren waarin je rookvrij blijft.

STOP MET ROKEN EN MERK NA 20 MINUTEN AL DE EERSTE VOORDELEN

Waar je ook bent in je stoptraject, het is belangrijk dat je de tijd
neemt om te vieren wat je al hebt bereikt.

In onze stoppen-met-roken-tijdlijn hieronder lees je wat er in je lichaam verandert in de minuten, uren, dagen, weken en zelfs jaren na je laatste sigaret.

info

Na 20 minuten: Je hartslag wordt weer normaal en de bloeddruk daalt. Na 24 uur: Je longen beginnen aan de grote schoonmaak. Je hoest waarschijnlijk slijm op. Alle koolmonoxide is uit je lichaam. Na 48 uur: Er is geen koolmonoxide of nicotine meer in je lichaam. Je longen beginnen slijm en andere rookresten op te ruimen en je reuk- en smaakvermogen wordt beter. Na 72 uur: Ademen wordt makkelijker. De luchtwegen beginnen te ontspannen en je energieniveau gaat omhoog. Na 2-12 weken: De longfunctie en bloedsomloop is verbeterd. Na 1 maand: Je conditie is beter geworden en je beweegt gemakkelijker. Als je een rokershoestje had verdwijnt dit. Na 1 jaar: Je risico op hart- en vaatziekten is inmiddels gehalveerd. Je risico op allerlei andere ziekten neemt de komende jaren steeds verder af. Na 5 – 15 jaar: Het risico op een beroerte is gelijk aan dat van een niet-roker. Na 10 jaar: Het verhoogde risico op longkanker is gehalveerd en het risico op andere kankersoorten verminderd. Na 15 jaar: Het risico op hart- en vaatziekten is gelijk aan dat van een niet-roker.