Wat is nicotine?

Article banner

Nicotine is een chemische stof die van nature voorkomt in de tabaksplanten en heeft bij het roken een krachtig effect op de hersenen, waaronder het afgeven van een prettig en/of minder angstig gevoel.

Herhaaldelijke en langdurige blootstelling aan nicotine uit sigaretten verandert de structuur van je hersenen. Het zorgt dat je steeds meer nicotine wilt om dezelfde nicotine-high te krijgen. Dat is wat sigaretten verslavend maakt.

Als je jezelf nicotine ontzegt door minder te roken of helemaal te stoppen, kan dat leiden tot een reeks onprettige ontwenningsverschijnselen en een intens verlangen om te roken.

Wat veroorzaakt het verlangen naar nicotine?

Als je een regelmatige roker bent, is de kans groot dat het missen van je regelmatige shot nicotine leidt tot een sterk verlangen naar een sigaret. Dat kan al 2 tot 3 uur na je laatste sigaret ontstaan.

Er zijn twee soorten verlangens. Het eerste is een constant verlangen op de achtergrond om te roken. Dit verlangen wordt in de weken na het stoppen geleidelijk aan minder. Het tweede verlangen is een onverwacht intens verlangen naar een sigaret. Deze plotselinge behoefte kan voortkomen uit routine, bijvoorbeeld roken na het eten of bij een paar drankjes of als je je erg blij, verdrietig of gestrest voelt. Hoewel je na verloop van tijd steeds minder vaak overvallen wordt door zo’n onverwacht verlangen, kan het wel verrassend sterk en hardnekkig zijn – zelfs na een paar maanden nadat je bent gestopt.

Tegelijkertijd is de kans groot dat als je stopt of minder gaat roken, je te maken krijgt met onprettige ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn, trillen, misselijkheid, zweten, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, angst en slapeloosheid. Helaas gebeurt het bij rokers vaak dat ze dan toch weer een sigaret pakken om zich beter te voelen.

Wat te doen als je verlangt naar nicotine?

Nicotinevervangende therapieproducten (NVT) bevatten enkel een dosis therapeutische nicotine en geen van de kankerverwekkende, giftige chemicaliën die in sigaretten zitten.

Doordat je verlangen naar een sigaret en de ontwenningsverschijnselen minder hevig zijn, kunnen NVT-producten helpen om de overstap op een leven zonder sigaretten draaglijker te maken. NiQuitin® Transparante Pleister geeft 24 uur lang een continue hoeveelheid nicotine af waardoor je het achtergrondverlangen naar nicotine onder controle houdt. NiQuitin® Minizuigtablet gaan de onverwachte trek in een sigaret tegen. De producten van NiQuitin dienen niet tegelijkertijd gebruikt te worden. Jongeren (12 t/m 17 jaar) mogen NiQuitin alleen gebruiken op advies van een arts.