Wat zit er in een sigaret?

Article banner

Dat kleine witte staafje ziet er onschuldig uit: gewoon wat wit papier met vermalen tabaksbladeren erin. Maar in iedere sigaret zit een cocktail van chemicaliën, waaronder formaldehyde, pesticiden, cyanide, kwik en arseen.

Sigaretten bevatten ook nicotine. Het is deze stof die je doet verlangen naar sigaretten, maar wat nicotine is wordt vaak verkeerd begrepen.

NICOTINE WORDT VAAK VERKEERD BEGREPEN

Koolstofmonoxide

Als koolstofmonoxide wordt geïnhaleerd en wordt opgenomen in de bloedsomloop, bindt het zichzelf aan de hemoglobine in het bloed (een eiwit dat bloed zijn rode kleur geeft) waardoor het bloed niet meer voldoende zuurstof door je lichaam kan transporteren.

Minder zuurstof is van invloed op je energieniveau, op de uitstraling van je huid en op de werking van je organen. Het kan bloedvaten beschadigen en je bloeddruk verhogen, wat een verhoogd risico op hartkwalen en een beroerte met zich meebrengt.

Teer

Teer is de plakkerige bruine substantie die bij rokers zorgt voor vlekken op de vingers en voor geelbruine tanden. Als je een hijs van een sigaret neemt, komt er teer in de longen terecht. Teer bedekt de bekleding van de longen en staat bekend als kankerverwekkende stof.

Andere schadelijke stoffen

Andere giftige stoffen in tabaksrook zijn onder meer :

  • Benzeen (een chemische stof die werd gebruikt voor de productie van benzine voordat bekend werd dat het leukemie en andere soorten kanker veroorzaakt))
  • Ammoniak (o.a. gebruikt in schoonmaakproducten)
  • Aceton (zit o.a. in verfverdunner en nagellakverwijderaar)
  • Waterstofcyanide (een giftig gas)
  • Cadmium (de werkzame stof in accuzuur)
  • Butaan (wordt o.a. gebruikt in aanstekervloeistof)

“Nicotine is een chemische stof die van nature voorkomt in het vocht van tabaksbladeren.”

Nicotine

Als je een sigaret opsteekt, verdampt de nicotine en hecht het zich aan kleine druppels in de rook die je vervolgens inhaleert. Nicotine bereikt in rap tempo de hersenen en heeft een krachtig effect . Het stimuleert het centrale zenuwstelsel, verhoogt je hartslag en bloeddruk en geeft je een ontspannen en kalm gevoel. Herhaaldelijke en langdurige blootstelling aan nicotine verandert de structuur van je hersenen. Dit leidt ertoe dat je steeds meer nicotine wilt om hetzelfde gevoel te ervaren.

“Hoewel nicotine zeer verslavend is, is het minder schadelijk in vergelijking met de andere chemicaliën in sigarettenrook”

Hoewel nicotine zeer verslavend is, is het minder schadelijk in vergelijking met de andere chemicaliën in sigarettenrook. Daarom kan nicotine ook therapeutisch worden toegepast in nicotinevervangende therapieproducten zoals NiQuitin® Transparante Pleister en NiQuitin® Minizuigtablet. Deze helpen rokers die willen stoppen om de behoefte aan een sigaret te verminderen en ontwenningverschijnselen te verlichten.


Nicotine kan therapeutisch worden toegepast in nicotinevervangende therapieproducten.